Hoe plan ik zelf een professionele modellenshoot in 9 stappen

Plan een professionele modellenshoot. Daar komt meer bij kijken dan je denkt.

De digitalisering gaat steeds sneller, waardoor steeds meer ondernemers de stoute schoenen aantrekken en zelf een webshop starten. Diegenen die dat doen ontdekken al snel dat een webshop alleen niet voldoende is. Het is ook belangrijk om een echte brand te creëren en een eigen unieke identiteit. Mooie lifestyle foto’s en beelden kunnen dan helpen om je te eigen merk neer te zetten. Hiermee kun je je onderscheiden van de concurrentie. Zeker voor kleinere merken- en webshops die in een echte niche opereren kan dit echt het verschil maken. Ik merk dit vanuit de fotoaanvragen en het groeiend aantal aanvragen om mijn unieke studio te huren voor een modellenshoot.

Maar hoe je dat en waar moet je allemaal rekening mee houden ? Ik heb hieronder een aantal belangrijke stappen en tips weergegeven die je hopelijk op weg helpen als je je eerste professionele modellenshoot wilt plannen.

  1. Maak een moodboard  stijl en een creatief concept bij een professionele modellenshoot.

Voor je al zaken gaat organiseren is het slim na te denken over de stijl die je wilt uitstralen. Het werkt goed om inspirerende plaatjes die je bij je merk vindt passen op een grote plaat te plakken. Denk hierbij aan zowel beelden van poses als van kleuren en achtergronden. Naast dat dit jezelf meer duidelijkheid geeft, zul je ontdekken dat  het je ook helpt om je ideeën aan anderen over te brengen en zo de rest van het team te laten meewerken aan jouw visie. Het werkt vaak erg fijn als je een bepaald thema hebt waar je de productie aan kunt ophangen, zo zorg je voor een vaste uitstraling.

2.Met welk budget moet ik rekening houden als ik een professionele modellenshoot plan ?

Niet het leukste onderwerp, maar het helpt als je van te voren een realistisch budget maakt zodat je dit houvast geeft. Je kunt hierbij natuurlijk alle kanten op, maar als je het professioneel wilt aanpakken als houvast hieronder wat indicatieve vanaf prijzen en tips bij alle belangrijke posten waar je rekening mee kunt houden. Uiteraard kun je overal op besparen.

3.Modellen:

afhankelijk vanaf 300,- per dag al willen startende modellen ook nog wel eens meedenken en voor reiskosten of een onkostenvergoeding meewerken. Hou er dan wel rekening mee dat het de fotograaf meer tijd zal kosten geschikte beelden te maken. Het kan ook goed werken om een oproep op je socials te plaatsen, over het algemeen zijn je eigen fans een goede bron van potentieel talent. We hebben zelf ook regelmatig castingdagen georganiseerd om zo de beste modellen te scouten. Dit geeft altijd veel energie.

Zorg dat je diverse modellen hebt en vraag vooral om de maten zodat je de juiste kleding kunt selecteren. Ga je buiten schieten zorg dan dat je ook een clausule over slechtweerboeking opneemt, en maak altijd een modellencontractje. Als je wilt heb ik wel voorbeelden.

4.De juiste locatie: 

Modellen is 1 ding, maar de juiste locatie is een ander ding. Vaak kun je buiten op allerlei locaties terecht maar ben je afhankelijk van het weer, durf je dat aan ? Over het algemeen betaal je in de regio amsterdam het meest voor een binnenlocatie. Ik merk dat rondom Noord Brabant veel locatie eigenaren het nog wel leuk vinden om als locatie te fungeren. Het is wel fijn als je een goede omkleedruimte hebt, waar je ook spiegels neer kunt zetten en de visagiste haar werk kan doen. Ook de fotograaf moet zijn spullen ergens (droog) neer kunnen zetten en stroompunten helpen dan ook mee. Maak heldere afspraken met de locatie. Een locatie heb je vanaf 40 euro per uur tot een paar duizend euro.

Uiteraard kun je ook mijn locatie boeken, dit is een grote industriële studio met allerlei decors waar je lekker vanuit 1 locatie aan de slag kunt en je alles bij de hand hebt.

plan professionele modellenshoot

plan professionele modellenshoot

5. Zoek de juiste fotograaf

Er zijn heel veel fotografen in Nederland maar wie is de juiste. Het is belangrijk om de juiste klik te hebben en zorg dat je een fotograaf hebt die snapt wat je bedoelt. Daarom vind ik het leuk om betrokken te zijn in het hele traject van het bedenken van het creatief concept tot de uitvoering. Bespreek ook met je fotograaf of je tijdens de shoot mee mag kijken, sommige fotografen vinden dit niet prettig dus zorg dat dit van te voren helder is.  Ook is het voor een fotograaf belangrijk om te weten waarvoor je de beelden wilt gebruiken, voor een webshop zijn vaak liggende beelden beter. Dit dient een fotograaf vooraf te weten.

Een fotograaf werkt vaak met dagprijzen, denk aan vanaf prijzen van 750,- per dag tot 2500,- per dag. Zorg dat je goede afspraken maakt over de nabewerking- en voorbereiding en maak afspraken over het rechtenvrij gebruik van de beelden voor onder andere je website, social media en print publicaties.

6. Visagie, hairdresser

Bij een fotoshoot mag een goede visagiste, make-up artist en hairdresser eigenlijk niet ontbreken. Je ziet dit direct terug op de foto’s. Er is veel kwaliteitsverschil, dus vraag je fotograaf om iemand waar hij/zij goede ervaringen mee heeft. Ik werk zelf al enkele jaren heel fijn met judith van vught of esther steen.

Het is dus fijn als een visagiste ook tijdens de shoot de tijd heeft om te assisteren, maar hou er rekening mee dat de visagiste vaak als eerste op een dag aan de slag moet. Een beetje visagie kost vaak 30 tot 60 minuten per model.

Een visagiste kost vaak 200 tot 500 euro per dag.

visagiste

7. Kleding/ styling

Heb je zelf een kleding merk dan is de kleding natuurlijk essentieel, maar vergeet ook niet de details en accessoires die net het verschil kunnen maken.  Bij een plan voor een professionele modellenshoot maken details het verschil.  Daarom is het tijdens een shoot is het ook erg fijn om allerlei props (atributen) bij de hand te hebben zodat je creatievere foto’s kunt maken. Dus zorg ook voor het juiste schoeisel in de juiste maat. Je wilt niet dat je modellen pijnlijk uit hun ogen kijken omdat de schoenen te klein zijn.

Hoe in je budget ook rekening met een budget van minimaal 100 euro. Voor kleding en het lenen van kleding kun je soms ook afspraken maken met kleding winkels.

Wil je het een modellenshoot plan professioneel aanpakken dan mag een professionele styliste niet ontbreken. Een styliste kost vaak zo’n 700  tot 1500 euro per dag en heeft naast de shootdag ook tijd nodig om te gaan shoppen. Een styliste is niet goedkoop maar onthoud dat deze ook vaak het risico loopt als kleding en accessoires beschadigd worden teruggebracht.

8. Maak een draaiboek

Een must voor als je een professionele modellenshoot plan is het maken van een draaiboek. Hierin staat een helder overzicht van onder andere de datum, de locatie, de modellen, visagisite, fotografe. Daarnaast natuurlijk de contactgegevens van iedereen die aanwezig is op de dag. Maak ook alvast opzetjes voor de beelden die je wilt gaan creëren inclusief welke kleding, modellen en setting je daarvoor nodig hebt. Op deze manier zorg je voor een vlekkeloze shootdag. Ik begrijp dat het lastig is maar zorg dat je niet teveel beelden op 1 dag wilt schieten, sommige klanten willen wel 50-60 verschillende sets op een dag schieten. Over het algemeen maak je zo niet de mooiste beelden en is het hele team eigenlijk vooral productie aan het draaien. Less = more. Ik heb genoeg voorbeelden van draaiboeken als ik je daarmee kan helpen.

9. De selectie

Na de shoot krijg je van de fotograaf de eerste selectie. Denk goed na welke foto’s je bewerkt wilt hebben en hoe je ze wilt gaan gebruiken. Betrek ook de ervaring van de fotograaf in dit proces. Dus niet alleen die van de graficus of beeldbewerker die de foto’s uiteindelijk gaat gebruiken. Een fotograaf heeft vaak sprekende ideeën over hoe een foto met een bepaalde uitsnede nog sterker kan zijn. Een goede afstemming hierbij is belangrijk.

Meer informatie of tips ? Mail me op info@lindavdbroek.com of whatssapp me op 0610772700

Bekijk hieronder een kort interview met mij

 

Share