Presskit

Wat is een presskit ?

Een presskit, ook vaak persmap genoemd of mediakit is een uitgebreid pakket met promotiemateriaal dat goede uitleg geeft over een dj, mc, zanger(es), band, artiest en tegenwoordig ook vaak blogger of vlogger. Een presskit wordt verspreid onder de media of bookingskantoren om de artiest of dj positief te promoten.

Wat zit er in een presskit ?

Een presskit kan heel uitgebreid zijn, maar er zijn een aantal zaken die er sowieso in moeten zitten.
Denk aan een verschillende recente hoge kwaliteit foto’s, videofootage, een discografie, uiteraard een biografie, een logo en uiteraard audiobestanden of een link naar een playlist. Een overzicht van het aantal streams of social media volgers geeft ook vaak een goede indruk. Soms voegen artiesten of dj’s ook een technical rider of een artist hospitality rider toe. Je bepaalt dus zelf wat er wel of niet in zit. Als je wat langer meedraait weet je vaak wel wat goed en niet goed is. Je kunt ook bij collega’s om advies vragen.Daarnaast is het super belangrijk dat jij zelf de rechten hebt op je foto’s.

Presskit foto’s bij mij

ik ben zelf fotograaf en maak al jaren presskit foto’s. Ik zie dat artiesten uit alle stromingen deze gebruiken van dance, tot hardstyle tot techno dj en van band tot nederlandstalig artiest. Op deze pagina vindt je veel voorbeelden van foto’s die ik heb gemaakt. Ik werk voor zowel grote internationaal bekende artiesten als startende artiesten. Sterker nog, ik heb veel artiesten klein zien beginnen en daarna zien uitgroeien tot bekendheid.

Hierdoor weet ik ook waar ik rekening mee moet houden, een plaatje is vaak het eerste wat mensen zien en hier moet je je mee onderscheiden. Daarnaast worden foto’s steeds vaker gebruikt voor artwork en designers (om daar bijvoorbeeld flyers, posters en banners van te maken). Hier houden we rekening mee dus we zorgen altijd dat je een set vrijstaand te maken foto’s hebt. Ik hoor vaak terug dat artiesten en dj’s zich erg op hun gemak voelen bij mij, dit zie je terug op de foto’s uiteraard. Optreden voor een volle zaal is toch wat anders dan goed op een foto overkomen. Daarnaast werk ik vanuit een grote industriele studio met meer dan 20 stoere achtergronden, zo zorg ik dat je naast de witte achtergrondshots waar desingers vaak blij mee zijn ook echte unieke beelden krijgt waar jij je door kunt onderscheiden. En dit kan allemaal vanuit 1 locatie gedaan worden. De studio ligt vlakbij den Bosch in Heesch en is dus prima bereikbaar.

Waarom zijn presskit foto’s zo belangrijk ?

Binnen de evenementen branche wordt er vaak snel geschakeld. Het is dan handig als er al een goede set gereed ligt zodat de designer direct aan het werk kan. Maar denk bijvoorbeeld ook aan tv programma’s die een item over je maken. Ik wordt nog regelmatig gebeld door bijvoorbeeld rtl boulevard of ik een foto van een bepaalde dj of artiest kan leveren voor de uitzending van die avond. Als je dat allemaal paraat hebt in de vorm van een presskit help je jezelf dus aan maximale exposure.

Het risico is dus dat redactie’s en organisatie zelf op social media of google gaan zoeken naar een foto, misschien een foto van een paar jaar geleden die niet meer representatief is.
Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de kwaliteit van die foto’s niet goed is, te pixelig of blokkerig bijvoorbeeld.

Waar moet je rekening mee houden bij presskit foto’s

Goede presskit foto’s zijn dus belangrijk en zijn een investering. Om dit goed te doen spreken we vooraf goed door hoe je over wilt komen op de foto of en hoeveel achtergronden we nodig hebben. En ook belangrijk of je een styliste of visagie nodig hebt. De juiste kleding kan namelijk een wereld van verschil maken en goede visagie is ook super belangrijk om te zorgen dat je goed over komt op de foto’s. Afhankelijk van wat je zoekt heb ik een groot netwerk van goede visagisites zoals Esther en Judith. Zij zijn ook goed met haar wat een extra voordeel is. Ook ken ik voldoende goede stylisten die de juiste kleding voor je kunnen regelen.

Hoe kan ik meer info krijgen of je boeken ?

Dat kan door naar mijn contactpagina te gaan. En me een berichtje of appje te sturen.

Voor wie wordt een presskit vaak gebruikt ?

  • event bureau’s,
  • impresario’s,
  • mediaorganisaties,
  • bookingskantoren
  • website,
  • facebook,
  • instagram,
  • soundcloud of
  • mixcloud te verbereren.

Presskit foto voorbeelden

Share